Niveau 0

Introductie improviseren

Proberen Durven Timing Theatersport games Experimenteren

“Zeg altijd nee en je krijgt een veilig leven. Zeg altijd ja en je krijgt een leven vol avontuur.”
─ Keith Johnstone

In 8 lessen van 2 uur komen de belangrijkste basisprincipes van (theater)improvisatie aan bod die geoefend worden met dramaoefeningen en improsatiespellen.

Improviseren is een kunst die we allemaal verstaan, maar die velen van ons lang geleden vergeten zijn. Net als fietsen verleer je het nooit helemaal, maar naarmate je het meer doet gaat het wel makkelijker af. Iemand die niet opziet tegen improvisatie ziet ook niet meer op tegen een nieuwe functie, een andere woonplaats, het leggen van nieuwe contacten of andere uitdagingen waar de uitkomst onzeker van is.

In deze compacte cursus leer je hoe leuk het is om nieuwe dingen uit te proberen en samen met anderen te spelen. Spelen in de ware zin van het woord. Wedden dat je al meer blijkt te kunnen dan je dacht? Hoewel het doel niet het maken van een voorstelling voor publiek is worden er wel verschillende theaterwerkvormen (o.a. uit theatersport) gebruikt. Deze cursus start op basisniveau dus enige voorkennis of ervaring is niet nodig.

In 8 lessen van 2 uur komen de belangrijkste basisprincipes van (theater)improvisatie aan bod die geoefend worden met dramaoefeningen en improvisatiespellen. Hierbij kun je denken aan ‘durven’ te spelen, creatieve processen, het openstaan voor spelaanbod van anderen, lichaamshouding, status, emotie, ruimtegebruik, timing en samenspel.

Na afloop ben je bekend met de beginselen van improvisatietheater, en zul je met plezier uitdagingen aangaan, zelfs als deze een beetje buiten je comfortzone liggen. Deze cursus is een mooie opstap als je verder wilt gaan met improvisatietheater, bijvoorbeeld met Verdiepend improviseren, de Vervolgcursus Theatersport of de Productiecursus Improviseren. NB: bij deze cursus is geen les ‘zangimpro’ inbegrepen zoals bij de Basiscursus Theatersport wel het geval is.

Info & Inschrijven

Tijd

dinsdagavond, van 20.00-22.00 uur

Eerste les

dinsdag 22 augustus 2023

Docent

Nico Groenenberg

info[at]springintheater.nl / 06-34944350

Lesoverzicht

22-8, 29-8, 5-9, 12-9, 26-9, 3-10, 10-10

Minimum aantal deelnemers

6

Maximum aantal deelnemers

12

Vragen

info[at]springintheater.nl / 06-34944350